Lier Hageby Park – Fossbakken 1

Fossbakken 1 ble fullført i 1925 sammen med  det opprinnelige sykehusanlegget i Lier.

Anlegget ble tegnet av arkitekt Victor Nordan som i årene etter 1900 hadde opparbeidet seg en betydelig kompetanse på store anlegg og monumentale bygg. Anlegget i Lier ble reist med 8 store bygninger fordelt på fire hovedtyper, hver bygd i to like eksemplarer:

Nordan utformet bebyggelsen i den rådende nyklassiske stilen (1920-årsklassisisme), men ga bygningene klare trekk av jugendstil. Dette er typisk for denne arkitektens konservative formspråk, men kan også forklares ved at store prosjekter som dette krevde lang planlegging og byggetid.

Utførende entreprenør for anlegget var A/S Høyer-Ellefsen, et norsk entreprenørselskap grunnlagt 1896 av ingeniør Sigurd Høyer. Selskapet anla bl.a. den første Holmenkollbanen og bygde kraftverk, dammer, industrianlegg, havneanlegg og store kompliserte bygg og anlegg. Selskapet var lenge Norges største anleggsselskap og i etterkrigstiden et statlig foretagende.

Byggene er totalt rehabilitert og ombygget. Det har vært en klar målsetting for utbygger å bevare de klassiske trekkene. Bygningen er vernet og renoveringen har skjedd i tett samarbeid med bevarings myndigheter.

Utvendig er det vakre og ærverdige bygget bevart og restaurert ned til minste detalj.

Inne i bygget er det er bygget 18 helt nye leiligheter med høy standard og dagens tekniske løsninger.

 

At det er noe helt spesielt med disse leilighetene merker man allerede når man nærmer seg bygget.  På vei over brostein og trappetrinn i granitt troner bygget majestetisk foran deg.  Gjennom den brede to-fløyede inngangsdøren med dørhengsler, håndtak og andre detaljer i massiv messing kommer man inn i et ærverdige trapperom med gelender som slynger seg elegant oppover i trapperommet med store vinduer og mye lys.  Man legger merke til klassiske detaljer som trapperekkverk, lamper, brede gulv-og taklister og håndlagede støpte fliser laget i 100 år gamle former.

På vei inn i leiligheten legger man merke til den herskaplige sorte inngangsdøren laget etter gamle tegninger men med dagens tekniske spesifikasjoner.   Innenfor døren ligger store 60×60 fliser som i likhet med leiligheten for øvrig blir varmet opp av vannbåren gulvvarme. I entrè og korridorer er det montert elegante downlights i taket.  I resten av leiligheten er det en eksklusiv èn-stavs eikeparkett som viderefører det solide preget.  Man legger merke til høye 14cm høye gulvlister, detaljerte dype taklister og lister rundt dørene med forseggjorte klosser som avslutning mot gulvet.  Kontrasten mellom kritthvite tak og taklister mot den kalkgrå veggfargen gir et herskaplig og stilfullt preg.  Dørene er tunge og massive med klassiske dørhåndtak. Det er gummilister også på innerdører for å sikre god tetthet mot lyd.  Det er også isolasjon i alle innervegger for bedre lydisolasjon mellom rommene.  Mot tilstøtende leiligheter er naturligvis alle brann og lydkrav etter de aller nyeste byggeforskrifter betryggende ivaretatt. En følelse av gjennomført kvalitet  gjør seg gjeldende i alt man ser på og alt man tar på.

Når man kommer til kjøkkenet blir inntrykket ytterligere befestet.  Valget av Sigdal som leverandør er et kvalitetsstempel i seg selv.  I disse leilighetene har man i tillegg valgt en av de mest eksklusive modellene – Inframe- der alle skuffefronter og skapdører er innfelt mellom solide rammer og etterlater et solid inntrykk med referanse til de klassiske kjøpmannsdiskene.  Den 40mm tykke benkeplaten med nedsenket kum setter prikken over i-èn.  Kjøkkenet leveres ferdig utstyrt med hvitevarer fra BOSCH/SIEMENS og koketopp med induksjon.

 

Badet er utstyrt med store fliser på 60×60 cm i avslappende og varme fargetoner tilpasset baderomsinnredningene med speilskap og belysning.   Nedsenket dusjnisje og dusjvegger i klart herdet glass bidrar til eksklusivitet og brukervennlighet.  Alle bad har downlights i taket.

 

I utformingen av leilighetene er det lagt vekt på romløsninger som gir mye lys og luft.  Store god rom med høy takhøyde er fellesnevnere.  De fleste leiligheter er gjennomgående med utsyn i flere retninger.  Vinduene er, til tross for originalt utseende, enkle å pusse ved at de kan snues og vendes innover.

Leilighetene er komplett NYE med romlsøsninger, el-anlegg, ventilasjonsanlegg, sprinkleranlegg, VVS anlegg, gulvvarme etc. fra 2019.   Alle vinduer og dører er nye og leilighetene er tilleggsisolert.

 

I prosessen er det tatt mange gode og påkostede valg.  I tillegg er det tatt mange valg som normalt ville vært tilvalg ved kjøp av ny leilighet.  Herunder kan f.eks nevnes èn stavs eikeparkett, hvitevarer på kjøkken, eksklusive fliser, downlights, strømuttak til elbil etc.

Leiligheter i 1 etasje

I første etasje finner man 5 leiligheter hvorav 4 har utgang direkte til egen hage og hellelagt uteplass. En av leilighetene har egen inngang fra byggets gavlvegg.

Leiligheter i 2 og 3 etasje

Her finnes til sammen 10 leiligheter med takhøyde på 3,20 meter og vinduer på 2,15 meter. Kombinasjonen av denne takhøyden og vindusstørrelse gir disse leiligheten et helt eget særpreg.

Kombinert med brede taklister og rosett i taket gir de den herskaplige følelsen man kun finner i klassiske leiligheter av denne typen. Alle leilighetene i disse etasjene får utgang til egen balkong via tofløyet terrassedør i glass. 6 av leilighetene betjenes via heis.

Leiligheter i 4 etasje

I byggets øverste etasje finnes 3 særegne leiligheter som alle er forskjellige og tilpasset ulike behov. 4 etasje byr på utsiktsforhold få andre er forunt og leilighetsstørrelsene her varierer fr 63 til hele 220 kvm. Alle leilighetene har trappefri adkomst via heis.

Utvendige trapper, plattinger og rekkverk

Originale trapper med trinn i rød granitt til ytterdører. Rød sandstein rundt lyskasser. For dører med universell utforming trinnfri adkomst med natursteinsheller. Det leveres brostein i granitt rundt byggene, hellelagte skråramper mot inngang i syd og nord (henviser til utomhusplan). De fleste leiligheter i 1. etasje får utgang til markterrasse. Alle utvendige rekkverk i prosjektet, både til trapper og veranda, leveres i sortlakkert metall med vertikale spiler.

Beliggenhet

Eiendommen har en av de aller beste beliggenhetene i Lier med flott utsikt over Lierdalen. Omårdet bader i sol fra tidlig morgen til sent på kveld. Stille og barnevennlig, med kort avstand til det aller meste. Nær barnehager og skoler. Lierbyen ligger i gangavstand fra eiendommen. her finner du ett godt utvalg av butikker.

Drammen by er kun noen minutters kjøring fra eiendommen. Her finner du alle servicetilbud og byliv. I Lier finner man ett vel av fritidsaktiviteter. her har man tilgang til flotte turmuilgheter sommer som vinter, Fiske og badeplasser, golfbaner, utall av turmuligheter osv.

Fonteneparken

Bygget er omkranset av vakre gamle trær og store parkarealer.  Mellom de to historiske byggene i Lier Hageby Park skal fonteneparken opparbeides.  Den originale fontenen fra anleggets opprinnelse er tatt vare på og vil ved ferdigstillelse plasseres midt i parken, settes i funksjon og utgjøre selve midtpunktet i anlegget.  Fra fontenen leder etablerte stier i alle retninger mellom blomsterbed, parkbelysning og parkbenker.  Den som har øye for slikt vil også ha glede av å oppdage noen flott restaurerte originale brannhydranter som har vært på eiendommen siden 1925 og er rene kunstverkerkene i seg selv med sin slanke og detaljerte utførelse.  Fra Fonteneparken er veien kort til balløkken og lekeplassen som etableres på andre siden av Fossbakken.  Også disse områdene står til fri disposisjon og bidrar til et godt aktivitetstilbud for barn og unge rett utenfor stuedøren.